GMO – co to jest? Wady i zalety

W rolnictwie coraz częściej stosuje się GMO (genetycznie modyfikowane organizmy). Mogą to być zarówno zwierzęta, jak i rośliny. GMO powstają poprzez dodanie określonych cech genetycznych z innych gatunków. W ten … Read More

Uprawa pelargonii na balkonie – sadzenie, nawożenie, podlewanie

Pelargonie to jedne z najpopularniejszych kwiatów na polskich balkonach. Ich żywe kolory pozwalają cieszyć się ich pięknem przez całe lato i potrafią wspaniale ozdobić nawet najmniejszy balkon. Te pochodzące z … Read More

Sok z buraka – właściwości odżywcze, efekty, porady jak pić

 Burak może gościć na stole pod różnymi formami. Włączenie go do codziennej diety nie będzie obojętne dla zdrowia. To warzywo ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, dlatego osoby, które mają choć … Read More

Jak zrobić ocet jabłkowy? Domowy sposób na ocet z jabłek

Ocet jabłkowy bez problemu możemy zakupić w sklepach spożywczych i supermarketach. Jednak ich jakość i skład, pozostawia wiele do życzenia. Z tego względu, warto przygotować go samemu w domu. Wtedy … Read More

Czystek – właściwości lecznicze, zastosowanie, działanie zdrowotne

 Zioła od pokoleń stosowane są przez człowieka. Odkrycie ich właściwości sprawiło, że łatwiej ludzie radzili sobie z różnymi dolegliwościami bólowymi, problemami z trawieniem czy brakiem odporności. Godny uwagi w zachowaniu … Read More

Uprawa lawendy w ogrodzie i w doniczce – odmiany, pielęgnacja, podlewanie

Lawenda zyskuje coraz większą popularność nad Wisłą. Obok pięknego, relaksującego zapachu, ma wiele pozytywnych cech. Odstrasza owady, np. komary i przyciąga pszczoły. Ta aromatyczna, miododajna roślina kojarzona ze słoneczną Prowansją … Read More