GMO – co to jest? Wady i zalety

W rolnictwie coraz częściej stosuje się GMO (genetycznie modyfikowane organizmy). Mogą to być zarówno zwierzęta, jak i rośliny. GMO powstają poprzez dodanie określonych cech genetycznych z innych gatunków. W ten sposób można uzyskać, np. rośliny odporne na szkodniki i pasożyty o długim terminie przydatności do spożycia. Produkty roślinne GMO są dostępne w wielu sklepach, jednak coraz częściej można trafić na towary niezmienione genetycznie. Skąd taka duża popularność zarówno jednych, jak i drugich produktów?

Zalety produktów GMO

Żywność zmodyfikowana genetycznie czasami uważana jest za szkodliwą i nienaturalną. Wbrew pozorom takie produkty muszą przejść rygorystyczne testy, aby wykluczyć ich ewentualną szkodliwość na zdrowie ludzi czy zwierząt. Ponadto żywność GMO, a zwłaszcza rośliny mają wiele zalet, dzięki zastosowaniu różnych modyfikacji. Przede wszystkim owoce i warzywa GMO są odporne na wszelkie pasożyty, dzięki czemu nie muszą być opryskiwane szkodliwymi dla środowiska pestycydami. Dodatkowo rośliny modyfikowane genetycznie można uprawiać w niekorzystnych warunkach atmosferycznych: w czasie mrozu, suszy czy upałów. GMO daje również wysokie plony, gdy jest hodowane na nieodpowiedniej glebie. Żywność tego typu może być przechowywana dłużej, łatwiej się ją również transportuje i składuje. Zaletą są również walory smakowe takich roślin.

GMO – wady

Żywność zmodyfikowana genetycznie ma również spore grono przeciwników. Na jedną z głównych wad wskazuje się działanie alergizujące niektórych produktów. Nie wiadomo również jak długotrwałe spożywanie żywności GMO, wpływa na zdrowie. Inne wady wiążą się ze środowiskiem: rośliny mogą przekazywać swoje geny, m.in. chwastom tworząc w ten sposób trudne do wytępienia superchwasty. Korzystanie z GMO w dłuższej perspektywie czasu może doprowadzić do wyginięcia niektórych naturalnie występujących gatunków roślin, a także zwierząt. Dlatego coraz częściej można spotkać się z ekologicznymi farmami, które produkują żywność wolną od wszelkich modyfikacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *