Jak zrobić ocet jabłkowy? Domowy sposób na ocet z jabłek
Ocet jabłkowy bez problemu możemy zakupić w sklepach spożywczych i supermarketach. Jednak ich jakość i skład, pozostawia wiele do życzenia. Z tego względu, warto przygotować go samemu w domu. Wtedy masz pewność, że jest on w pełni naturalny i nie zawiera niepotrzebnych, chemicznych substancji. Ocet wykonany samodzielnie posiada sporo właściwości zdrowotnych i składników dobroczynnych. Znajdują się w nim witaminy, pektyny, bioflawonidy, a także kwasy: cytrynowy, mlekowy i octowy. Zatem, jeśli pragniesz stworzyć tę prozdrowotną miksturę, przeczytaj poniższe wskazówki.
Domowy sposób na ocet z jabłek
Do przygotowania domowego octu jabłkowego, będziesz potrzebować zaledwie trzech składników:
- 1 kilogram jabłek (najlepsze odmiany: antonówki, papierówki i renety),
- 5-7 łyżek cukru (jego ilość zależy od wybranej odmiany jabłek i własnych preferencji smakowych. Zwykle wsypuje się 1 łyżkę na 250 ml wody),
- 1 litr wody (powinna być letnia i przegotowana).
Przygotowanie octu jabłkowego wygląda następująco:
- Jabłka należy dokładnie wyczyścić, umyć i osuszyć. Następnie powinny zostać pokrojone w ćwiartki. Usunąć ogonki, ale nie gniazdka!
- Jabłka włożyć do słoika i zalać je przegotowaną i posłodzoną wodą. Pamiętaj, że ciecz musi być utrzymana w letniej temperaturze.
- Słoik należy przykryć gazą, przymocowaną za pomocą sznurka lub gumki recepturki.
- Słoik z zawartością przełóż w zacienione, ciepłe miejsce. Pamiętaj, że jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią wody. Nie stosując się do tego, może osiąść na nich pleśń i cała nasza praca pójdzie na marne. Żeby uniknąć takiej sytuacji, owoce najlepiej przydusić szklanką. Istotny jest jednak odpowiedni przepływ tlenu, żeby bakterie octowe mogły prawidłowo funkcjonować.
- Żeby cała powierzchnia uzyskiwała odpowiednią ilość tlenu, należy raz dziennie mieszać miksturę za pomocą łyżki.
Na tym kończy się proces przygotowywania octu jabłkowego w domowych warunkach. Trzeba jednak być cierpliwym, gdyż cała fermentacja trwa od 2 do nawet 5 tygodni. Jej koniec następuje, gdy płyn się nie pieni i nie wytwarzają się bąbelki. Wtedy użyj gazy, aby przelać owoce z octem do wyparzonych butelek. Dzięki temu uzyskasz czystą ciecz. Należycie wykonany ocet posiada jabłkowy zapach i słodkokwaśny posmak.