Jak zrobić ocet jabłkowy? Domowy sposób na ocet z jabłek

Ocet jabłkowy bez problemu możemy zakupić w sklepach spożywczych i supermarketach. Jednak ich jakość i skład, pozostawia wiele do życzenia. Z tego względu, warto przygotować go samemu w domu. Wtedy masz pewność, że jest on w pełni naturalny i nie zawiera niepotrzebnych, chemicznych substancji. Ocet wykonany samodzielnie posiada sporo właściwości zdrowotnych i składników dobroczynnych. Znajdują się w nim witaminy, pektyny, bioflawonidy, a także kwasy: cytrynowy, mlekowy i octowy. Zatem, jeśli pragniesz stworzyć tę prozdrowotną miksturę, przeczytaj poniższe wskazówki. 

Domowy sposób na ocet z jabłek 

Do przygotowania domowego octu jabłkowego, będziesz potrzebować zaledwie trzech składników: 

  • 1 kilogram jabłek (najlepsze odmiany: antonówki, papierówki i renety),
  • 5-7 łyżek cukru (jego ilość zależy od wybranej odmiany jabłek i własnych preferencji smakowych. Zwykle wsypuje się 1 łyżkę na 250 ml wody),
  • 1 litr wody (powinna być letnia i przegotowana). 

Przygotowanie octu jabłkowego wygląda następująco:

  1. Jabłka należy dokładnie wyczyścić, umyć i osuszyć. Następnie powinny zostać pokrojone w ćwiartki. Usunąć ogonki, ale nie gniazdka!
  2. Jabłka włożyć do słoika i zalać je przegotowaną i posłodzoną wodą. Pamiętaj, że ciecz musi być utrzymana w letniej temperaturze. 
  3. Słoik należy przykryć gazą, przymocowaną za pomocą sznurka lub gumki recepturki. 
  4. Słoik z zawartością przełóż w zacienione, ciepłe miejsce. Pamiętaj, że jabłka muszą znajdować się pod powierzchnią wody. Nie stosując się do tego, może osiąść na nich pleśń i cała nasza praca pójdzie na marne. Żeby uniknąć takiej sytuacji, owoce najlepiej przydusić szklanką. Istotny jest jednak odpowiedni przepływ tlenu, żeby bakterie octowe mogły prawidłowo funkcjonować. 
  5. Żeby cała powierzchnia uzyskiwała odpowiednią ilość tlenu, należy raz dziennie mieszać miksturę za pomocą łyżki. 

Na tym kończy się proces przygotowywania octu jabłkowego w domowych warunkach. Trzeba jednak być cierpliwym, gdyż cała fermentacja trwa od 2 do nawet 5 tygodni. Jej koniec następuje, gdy płyn się nie pieni i nie wytwarzają się bąbelki. Wtedy użyj gazy, aby przelać owoce z octem do wyparzonych butelek. Dzięki temu uzyskasz czystą ciecz. Należycie wykonany ocet posiada jabłkowy zapach i słodkokwaśny posmak. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *