Ekologiczna mąka pszenna chlebowa

Mąka to produkt niezwykle uniwersalny. Z jej pomocą możemy przygotować wiele smacznych i zdrowych wypieków. Najpopularniejszym rodzajem dostępnym na rynku jest mąka pszenna. Doskonale nadaje się do ciast, makaronów, sosów, a także upieczemy z niej przepyszny domowy chleb na naturalnym zakwasie!

Ekologiczna mąka pszenna – najlepszy wybór

Niezależnie od tego do czego planujemy wykorzystać mąkę, ważne, aby zwrócić uwagę na jej jakość i pochodzenie. Nawet najlepszy przepis nie zagwarantuje nam powodzenia, jeśli wybrana przez nas mąka okaże się nieświeża lub zbyt mocno przetworzona.

Używane w przemyśle sztuczne nawozy, konserwanty, czy też środki wybielające, przekładają się przede wszystkim na jakość wypieków. Mogą wpłynąć na ich smak, konsystencję, a nawet zaburzyć naturalne procesy fermentacji niezbędne między innymi przy produkcji domowego zakwasu na chleb. Szczególnie w tym celu najlepszym wyborem będzie ekologiczna mąka pszenna – sklep-ekohillar.pl w pełni pozyskana z naturalnych surowców.

Zakwas chlebowy z ekologicznej mąki pszennej

Zakwas to mąka w której rozwijają się drożdże oraz bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus). Są to bakterie probiotyczne – występujące m.in. w jogurtach, kefirach czy kiszonkach. Dzięki zakwasowi mamy możliwość upieczenia zdrowego, wyjątkowo smacznego chleba bez żadnych chemicznych dodatków, jak emulgatory czy ulepszacze smaku.

Zalety chleba na naturalnym zakwasie z ekologicznej mąki pszennej:

  • większa zawartość składników odżywczych,
  • łatwiejsze przyswajanie witamin i minerałów, dzięki redukcji kwasu fitynowego podczas procesu fermentacji,
  • silne właściwości antyoksydacyjne dzięki zawartości bioaktywnych peptydów,
  • większa zawartość wartościowych folianów oraz beta-glukanów,
  • niski indeks glikemiczny,
  • niska zawartość glutenu.

Jak przygotować samodzielnie zakwas?

Zrobienie zakwasu z ekologicznej mąki pszennej chlebowej jest bardzo proste, lecz musimy uzbroić się w cierpliwość i pozwolić składnikom zadziałać. Produkcja zakwasu trwa około 5 dni. Po tym czasie możemy upiec swój pierwszy chleb!

Do przygotowania zacieru potrzebna będzie wyłącznie mąka i woda.

  • Ważne, by woda nie była chlorowana, dlatego zaleca się użycie wody przegotowanej – nie może ona jednak przekraczać temperatury 40°C, ponieważ spowoduje to zabicie bakterii niezbędnych do wytworzenia zakwasu.
  • Następnie należy wymieszać niewielką ilość ekologicznej mąki pszennej z wodą w takich proporcjach, aby uzyskać jednolitą, płynną masę.
  • Przez kolejne dni powtarzamy czynność raz dziennie, najlepiej o tej samej porze, by zachować równe odstępy czasowe.
  • Dodatkowo nie należy zapomnieć o dokładnym przemieszaniu mikstury co 12 godzin.

Uzyskany w ten sposób zakwas, po 5 dniach jest gotowy do użycia. Jednakże nie należy się zrażać, gdy nasz pierwszy chleb nie wyjdzie tak, jak oczekiwaliśmy. Pamiętajmy, że pierwszy zakwas jest bardzo młody. Dopiero kolejne, przygotowane na jego bazie, będą stawały się coraz mocniejsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *