Sok z pokrzywy – właściwości lecznicze, zastosowanie, działanie zdrowotne

Chociaż poparzenie skóry pokrzywą nie jest niczym przyjemnym, roślina ta jest jednym z najcenniejszych surowców, posiadającym niezwykłe właściwości lecznicze. Okazuje się, że może być cudownym środkiem na wiele dolegliwości. Przyjrzyjmy … Read More

GMO – co to jest? Wady i zalety

W rolnictwie coraz częściej stosuje się GMO (genetycznie modyfikowane organizmy). Mogą to być zarówno zwierzęta, jak i rośliny. GMO powstają poprzez dodanie określonych cech genetycznych z innych gatunków. W ten … Read More

Włókno z bananowca – co to jest? Jakie ma zastosowanie?

Filipińczycy przez wieki włókno z bananowca wykorzystywali do produkcji sieci rybackich czy materiałów budowlanych. Obecnie coraz częściej to naturalne trwałe tworzywo brane jest pod uwagę w innych zakątkach świata do wytwarzania … Read More

Uprawa pelargonii na balkonie – sadzenie, nawożenie, podlewanie

Pelargonie to jedne z najpopularniejszych kwiatów na polskich balkonach. Ich żywe kolory pozwalają cieszyć się ich pięknem przez całe lato i potrafią wspaniale ozdobić nawet najmniejszy balkon. Te pochodzące z … Read More

Sok z buraka – właściwości odżywcze, efekty, porady jak pić

 Burak może gościć na stole pod różnymi formami. Włączenie go do codziennej diety nie będzie obojętne dla zdrowia. To warzywo ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, dlatego osoby, które mają choć … Read More

Jak zrobić ocet jabłkowy? Domowy sposób na ocet z jabłek

Ocet jabłkowy bez problemu możemy zakupić w sklepach spożywczych i supermarketach. Jednak ich jakość i skład, pozostawia wiele do życzenia. Z tego względu, warto przygotować go samemu w domu. Wtedy … Read More